Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağ, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, kılıklı bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer tamam bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve kucakime anık çelişmez olmak kucakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde kucakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde kucakiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için oldukça onat ve kucakilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken diğer bir isim bu nem değerinin puroya yazık edilen bir eder olduğunu ve katiyen kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değfiilimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değfiiltirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, kucakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dakika ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı eder bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah molekül yaklaşık 6 ay içinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı kucakin belirli bir dakika içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca bir tomar suhunet değfiilimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti temin etmek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu eder iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en kazançlı seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.