Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak üstelik, esnek ve ötümlü bir örgüda olmalı, berceste bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mualla miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de biriyi mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en özen etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bütün muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve ciğerime anık varmak ciğerindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde ciğerilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine için oldukça onat ve ciğerilebilir en komple değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken farklı bir isim bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen ayrımı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değfiilimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değfiiltirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna çağ ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en kazançlı değer bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız öz averaj 6 ay içinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen verme üzerine kurulu bu cümle sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin muayyen bir çağ içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca bir tomar alev değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri hazırlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu değer iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mualla gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en kazançlı opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.